Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Κείμενο Κατάληψης

Θέλουμε ενα πανεπιστήμιο που να “βγάζει” διεκδικητές και όχι καταναλωτές.
Ονειρευόμαστε ένα πανεπιστήμιο που να παράγει γνώση προς όφελος της κοινωνίας και όχι των ιδιωτών

Με αφορμή τον νέο νόμο πλαίσιο στηρίζουμε την κατάληψη , ως μέσο αντίστασης. Είμαστε φοιτητές αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε το μέλλον μας. Βρισκόμενοι στην κατάληψη προσπαθούμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο ελεύθερης έκφρασης, πολιτικής ζύμωσης και συντονισμού των δράσεων μας.



Ο νόμος αυτός δεν είναι ουρανοκατέβατος ,αλλά αποτελεί συνέχεια μιας συγκεκριμένης πολιτικής που έχει ως σκοπό την ανάπτυξη του κεφαλαίου και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων.Το κράτος δεν έχει ούτε το ίδιο συμφέρον με εμάς ούτε τον ίδιο σκοπό. Ο ρόλος του κράτους το 2011 στην Ελλάδα είναι η διασφάλιση όλο και περισσότερων δικαιωμάτων για το κεφάλαιο. Ο συγκεκριμένος νόμος προωθείται ως μοναδική λύση για την αλλαγή όλης αυτής της κατάστασης, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση το ότι το πανεπιστήμιο έχει φτάσει σε τέλμα. Στην πράξη όμως, το ελληνικό πανεπιστήμιο εντάσσεται όλο και πιο υποτακτικά ως μια αποικία του κεφαλαίου (ντόπιου και ξένου), στην “αυτοκρατορία” της αγοράς.

Δεν τρέφουμε αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά πως χρησιμοποιούν την “κρίση” σαν καταλύτη για να περάσουν τον νόμο αβίαστα όπως και τις υπόλοιπες αλλαγές που έχουν γίνει (αύξηση φόρων , μείωση παροχών κτλπ.)

Χρέος όλων μας είναι να στηρίζουμε και έμπρακτα τις επιλογές μας.

Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας προς όλους τους κοινωνικούς αγώνες,γιατί η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και η ζωή δεν είναι επιβίωση.



ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

4 σχόλια:

  1. H κατάληψη όμως δεν είναι αντίθετη από το άσυλο; Δηλαδή έχετε κλειστό ένα ίδρυμα γνώσεων και δεν αφήνετε την εύρυθμη λειτουργία του. Δεν είναι αντιφατικό ως προς τις απόψεις σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η κατάληψη είναι ένα μέτρο πίεσης. Δεν καταστρατηγεί κανένα άσυλο, όπως δεν είναι παράνομο οι εργαζόμενοι ενός χώρου να τον αυτοδιαχειριστούν αγνοώντας τον εργοδότη τους. Μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Δεν υφίσταται εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου με κανενός είδους νομοσχέδιο, είτε το παρόν, είτε το προηγούμενο. Και δεν υπάρχει καμία αντίφαση ως προς αυτό. Άλλωστε, με ανοιχτές (μη κατειλημμένες) σχολές ποιοι φοιτητές θα οργανωθούν και πώς; Ποιοι θα εγκαταλείψουν τα εργαστήρια και τις εξεταστικές τους για να πάνε σε πορείες κι εκδηλώσεις; Ποιοι θ' αγνοούν τα μαθήματά τους για τους αγώνες; Ελάχιστοι γραφικοί μόνο, πράττοντες θυσίες υπεράνω των ίδιων τους των εαυτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν καταλαβαινω γιατι χαρακτηριζεις ως γραφικους οσους θελουν μετα το περας των καταληψεων να συνεχισουν τον οποιο αγωνα. Φιλικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γραφικοί θα χαρακτηριστούν από άλλους, δεν θα είναι. Δεν το επεξήγησα καλά. No offence taken.

    ΑπάντησηΔιαγραφή